Extraljus Xenon

Xenon är något av de vanligaste alternativen till extralampor med Halogen. Till skillnad från Halogen, så antänds Xenon extraljus av en annan gas, nämligen Xenon. När xenon passerar den den elektriska laddningen resulterar detta i att Xenonlamporna kan brännas mycket vitare än halogenlampor, vilket i sin tur sparar effektivitet och förbättrar sikt och synlighet. Ljuset från Xenonljus är mycket ljusare än lysdioder och halogener, men lamporna är mer ömtåliga, samtidigt som de inte är lika hållbara som lysdioder. Detta innebär att xenon extraljus måste bytas ut mycket oftare än LED och ibland kan det vara så att Xenon förbrukas tidigare än exempelvis vanliga lampor.

Buy vehicle lighting online - Extraljuskungen.com

I längden så vinner ändå Xenon i jämförelse med halogen extraljus och beroende på färgtemperatur kan du välja en färg som passar dina önskemål. Med tiden kan dock dessa lampor emellertid börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och när de ska förbrukas, så ändrar vissa modeller färg på ljuset. Generellt visar flera extraljus led tester att LED extraljus är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning. Många väljer att uppgradera till xenon extraljus, men det är även många av dem som använder det, som sakta men säkert kommer att växla till led extraljus. Även om extraljus xenon är i många fall bättre och kraftfullare än halogen, så är problem över tid oundvikligt. Även om man hittar billiga xenon extraljus så kan det bli en dyr resa framöver. Är du ute efter en bra komponent och söker efter ett kvalitativt, men kortlivat extraljus, så är Xenon ett fantastiskt alternativ. Men om du letar efter ett långvarigare alternativ, så bör du investera i ett extraljus med LED.

Extraljus hjälp

En vanlig fråga är om man ska välja Extraljus led eller xenon. Lampor med Halogen är mest standard på vägarna, men det är inte långt ifrån att LED börjar ta ikapp. Extraljus led har många fördelar när det jämförs med kokurrenten Xenon. Priset för LED minskar årligen, vilket gör att fler och fler väljer att uppgradera sina extraljus till LED. Extraljus LED använder ett antal ljusemitterande dioder för att skicka elektricitet från ditt fordon till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och halogenlampor. Ström flyter från katod till anod som passerar genom ett halvledande material. Det är ledarens om skapar fotoner, som sedan lyser upp vägen framför dig när du kör. Kom ihåg att värmen kan avgöra att livslängden på extraljusen blir längre eller lägre, eftersom lysdioderna är känsliga för värme.

Hur fungerar LED?

Eftersom led extraljus för bil ännu inte är industristandard får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil. Detta kan du göra antingen själv eller på en verkstad. LED-ljus är flera små lysdioder som skapar ett starkt ljus med låg energi och som avger lägre utsläpp. Den elektriska belastningen på en bil har idag blivit en viktig fråga och ett led i rätt riktning är användandet av LED. Ljus av typen LED har en lång livslängd och lysdioderna inuti LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar, men vissa modeller har högre siffror än så. Vad som avgör hur lång livstid som lampan har beror på hur lampans design ser ut och hur effektivt den avleder hetta.

Bland det som utgör hot för LED lampor är speciellt värmeutveckling och detta kan faktiskt förkorta lampans livslängd med upp till 78 procent. Idag så har vi bättre teknik på tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag har en bättre design är vad de hade för bara ett par år sedan. Dioderna i LED lampor är en halvledare som utsöndrar ljus när ström passerar genom den och fungerar bara när ström flyter i en riktning. När du ska lysa upp en lysdiod, så är energin som överförs från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis Xenonlampor eller lampor med Halogen.